Forum Forum - MODA   Strona Główna

Gotowanie :)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum - MODA Strona Główna -> Off-topic
Autor Wiadomość
mariolKa
Baby doll



Dołączył: 25 Maj 2011
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Kobieta

PostWysłany: Nie 20:48, 12 Cze 2011    Temat postu:

pablohoney napisał:
Ja osobiście lubię, wielbię, preferuję pizzę domowej roboty, w pizzerii nigdzie się takiej nie znajdzie.
Przepis na ciasto:

* 1/4 kostki drożdży (rozpuszczonych rzecz jasna)
* 0,5 kg mąki
* 2 łyżki oleju
* szczypta soli

wszystko wymieszać, dodać wody do uzyskania prawidłowej konsystencji, odstawić na 1-2h do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu)

porcja: 2 pizze


oj oj, smacznie brzmi, chyba wiem co będę miała na obiad w kolejny weekend, swoją drogą domowa pizza to jest to, nie te oszczędnościowe w pizzerii, bo tak naprawdę w domu kładzię taką ilość dodatków, z ktorej w pizzerii potrafią zrobić 5 sztuk pizz Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gregvdgg
Baby doll



Dołączył: 02 Wrz 2011
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów


Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 19:34, 03 Wrz 2011    Temat postu:

Oryginalny przepis kuchni rosyjskiej:
Karp zapiekany w rękawie

1 kg karpia, 1 cytryna, 20 dag cebuli, 30 ml miodu, sól i pieprz do smaku

W oczyszczonym i wypatroszonym karpiu (można pozostawić głowę dla efektu dekoracyjnego) wykonać od strony grzbietu kilka nacięć, w których umieścić plasterki cytryny. Z pozostałych części cytryny wycisnąć sok i posmarować nim dokładnie całego karpia. Posolić i pozostawić do zamarynowania na 1,5 godziny. Cebulę pokroić w cienkie talarki i podsmażyć na patelni do uzyskania złocistego koloru. Wypełnić wnętrze karpia podsmażoną cebulą. Wierzch ryby posmarować jeszcze miodem i posypać pieprzem. Umieścić rybę w rękawie do pieczenia (zapinając szczelnie zaciski) i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec w średniej temperaturze przez 1 godzinę. Tak upieczoną rybę można podawać ze świeżym białym pieczywem, grzankami lub krakersami, a jako surówkę zaserwować sałatę skropioną oliwą i sokiem z cytryny.

Smacznego Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiape
Baby doll



Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 21:16, 05 Wrz 2011    Temat postu:

Karp? Pffff Razz Okropieństwo Wink
Ale pizzę bym zjadła. Przy czym może ktoś pomoże - dawno temu w jakiejśpizzerii jadłam pizzę z czym co się nazywało chyba sosem mięsnym. Geralnie sos pomidorowy z mielonym mięskiem. Ktoś kiedyś robił coś takiego i ma przepis? Smile Jakie mięso najlepiej? Wieprzkowina chyba? Bo kurczak mielony ciężko sobie wyobrazić Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
whisky bottle
Fashion hermit



Dołączył: 30 Maj 2008
Posty: 52
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: toruń <3

PostWysłany: Pon 22:32, 05 Wrz 2011    Temat postu:

dlaczego ciężko sobie wyobrazić mielonego kurczaka? idziesz do sklepu mięsnego, wybierasz mięso, które lubisz (np pierś kurczaka) i prosisz o zmielenie.
wydaje mi się ze ten sos to mógł być zwykły bolognese jak do spaghetti, ale mogę się mylić.

co do ryb to polecam smaczną i szybka rybkę z pieca:
świeżego pstrąga (może być też dorsz i ewentualnie może być mrożony) dzielimy na kawałki takie akurat dla jednej osoby i przyprawiamy (solą i pieprzem albo ulubiona przyprawą). bierzemy folię aluminiową, smarujemy oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym, układamy po kolei pokrojoną w plastry cukinię, na to pokrojone w plastry białe części pora, na to rybkę (jeden kawałek), na rybkę pokrojoną w plastry cytrynę i po garści świeżego tymianku na każdy kawałek ryby (czasem używam suszonego i jest ok)zawijamy folię (każdy kawałek ma być oddzielnie zawinięty). zapakowane w folię rybki z warzywami układamy w żaroodpornym naczyniu, lub na blaszce. pieczemy 15 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem). no i świetnie do tego pasują pieczone ziemniaki Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiape
Baby doll



Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 22:13, 07 Wrz 2011    Temat postu:

Jeśli już coś mielę, to mielę sama. Maszyna w szafie stoi. Więc żadne szynki, łopatki itd mi nie straszne Smile Ale co do kurczaka - sama idea jego mielenia do mnie nie przemawia... zresztą podobnie chyba wołowina Wink Wieprzowe mielę nagminnie Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiape
Baby doll



Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Nie 10:30, 25 Wrz 2011    Temat postu:

A propos mielenia Smile

Składniki (dla 4 osób)

500 g łopatki PQS
1 duża cebula
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
natka pietruszki
sól
pieprz
350 ml bulionu



Sos pieczarkowy:

350 ml bulionu
150 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki mąki
olej
sól
pieprz


Wykonanie

Zmielić mięso w maszynce, połączyć z drobno posiekaną cebulą, jajkiem, bułką tartą, posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Z przygotowanej masy formować niewielkie kuleczki, które należy następnie wrzucić do wrzącego bulionu i gotować około 5 minut. Przygotować sos: cebulę posiekaną w drobną kosteczkę i pokrojone w paseczki pieczarki przyprawić i smażyć razem około 5 minut. Dodać bulion, który został po gotowaniu pulpetów. Poczekać do zagotowania, wrzucić pulpety i dusić wszystko jeszcze około 10 minut. Na koniec zagęścić sos mąką. Gotowe pulpety podawać z ryżem lub kaszą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hightower
Baby doll



Dołączył: 01 Wrz 2011
Posty: 48
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 13:43, 26 Wrz 2011    Temat postu:

polecam drób grillowany z np. brzoskwinią / ananasem z puchy Smile do tego kasza/ryż, no i oczywiście oliwa + przyprawy jako marynata.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiape
Baby doll



Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 21:12, 26 Wrz 2011    Temat postu:

Aj aj, z owocami mięska to raczej nie lubię Wink Jakoś wolę bardziej tradycyjnie Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
hightower
Baby doll



Dołączył: 01 Wrz 2011
Posty: 48
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Wto 17:20, 27 Wrz 2011    Temat postu:

eee spróbuj, u mnie było podobnie z tym ... ale warto Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiape
Baby doll



Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pon 21:47, 03 Paź 2011    Temat postu:

Próbowałam Smile I nic Smile
Próbowali mnie przekonać do schabu ze śliwką.... brrr... dzieci tym by można straszyć Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
mariposa
Baby doll



Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Czw 10:41, 24 Lis 2011    Temat postu:

Ja też wypróbuję przepis "pablohoney". Jeszcze nie robiłam pizzy w domu, a zawsze chciałam to zrobić. Szczerze, zawsze obawiałam się wyrabiania ciasta. Ważne jest, żeby dobrze dobrać proporcje, bo w innym przypadku ciężko jest wyrobić ciasto.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasiape
Baby doll



Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Czw 20:20, 24 Lis 2011    Temat postu:

Na ciasto do pizzy takiej średniej: dwie szklanki plus dwie czubate łyżki mąki, 200ml wody, szczypta soli, szczypta cukru, pół kostki drożdży. Zawsze się uda Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:    Zobacz poprzedni temat : Zobacz następny temat  
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum - MODA Strona Główna -> Off-topic Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następny
Strona 2 z 10

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Regulamin