|
|
Autor |
Wiadomość |
mariolKa
Baby doll
Dołączył: 25 Maj 2011
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 20:48, 12 Cze 2011 Temat postu: |
|
|
pablohoney napisał: | Ja osobiście lubię, wielbię, preferuję pizzę domowej roboty, w pizzerii nigdzie się takiej nie znajdzie.
Przepis na ciasto:
* 1/4 kostki drożdży (rozpuszczonych rzecz jasna)
* 0,5 kg mąki
* 2 łyżki oleju
* szczypta soli
wszystko wymieszać, dodać wody do uzyskania prawidłowej konsystencji, odstawić na 1-2h do wyrośnięcia (w ciepłym miejscu)
porcja: 2 pizze |
oj oj, smacznie brzmi, chyba wiem co będę miała na obiad w kolejny weekend, swoją drogą domowa pizza to jest to, nie te oszczędnościowe w pizzerii, bo tak naprawdę w domu kładzię taką ilość dodatków, z ktorej w pizzerii potrafią zrobić 5 sztuk pizz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
gregvdgg
Baby doll
Dołączył: 02 Wrz 2011
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 19:34, 03 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
Oryginalny przepis kuchni rosyjskiej:
Karp zapiekany w rękawie
1 kg karpia, 1 cytryna, 20 dag cebuli, 30 ml miodu, sól i pieprz do smaku
W oczyszczonym i wypatroszonym karpiu (można pozostawić głowę dla efektu dekoracyjnego) wykonać od strony grzbietu kilka nacięć, w których umieścić plasterki cytryny. Z pozostałych części cytryny wycisnąć sok i posmarować nim dokładnie całego karpia. Posolić i pozostawić do zamarynowania na 1,5 godziny. Cebulę pokroić w cienkie talarki i podsmażyć na patelni do uzyskania złocistego koloru. Wypełnić wnętrze karpia podsmażoną cebulą. Wierzch ryby posmarować jeszcze miodem i posypać pieprzem. Umieścić rybę w rękawie do pieczenia (zapinając szczelnie zaciski) i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec w średniej temperaturze przez 1 godzinę. Tak upieczoną rybę można podawać ze świeżym białym pieczywem, grzankami lub krakersami, a jako surówkę zaserwować sałatę skropioną oliwą i sokiem z cytryny.
Smacznego
|
|
Powrót do góry |
|
|
kasiape
Baby doll
Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 21:16, 05 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
Karp? Pffff Okropieństwo
Ale pizzę bym zjadła. Przy czym może ktoś pomoże - dawno temu w jakiejśpizzerii jadłam pizzę z czym co się nazywało chyba sosem mięsnym. Geralnie sos pomidorowy z mielonym mięskiem. Ktoś kiedyś robił coś takiego i ma przepis? Jakie mięso najlepiej? Wieprzkowina chyba? Bo kurczak mielony ciężko sobie wyobrazić
|
|
Powrót do góry |
|
|
whisky bottle
Fashion hermit
Dołączył: 30 Maj 2008
Posty: 52
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: toruń <3
|
Wysłany: Pon 22:32, 05 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
dlaczego ciężko sobie wyobrazić mielonego kurczaka? idziesz do sklepu mięsnego, wybierasz mięso, które lubisz (np pierś kurczaka) i prosisz o zmielenie.
wydaje mi się ze ten sos to mógł być zwykły bolognese jak do spaghetti, ale mogę się mylić.
co do ryb to polecam smaczną i szybka rybkę z pieca:
świeżego pstrąga (może być też dorsz i ewentualnie może być mrożony) dzielimy na kawałki takie akurat dla jednej osoby i przyprawiamy (solą i pieprzem albo ulubiona przyprawą). bierzemy folię aluminiową, smarujemy oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym, układamy po kolei pokrojoną w plastry cukinię, na to pokrojone w plastry białe części pora, na to rybkę (jeden kawałek), na rybkę pokrojoną w plastry cytrynę i po garści świeżego tymianku na każdy kawałek ryby (czasem używam suszonego i jest ok)zawijamy folię (każdy kawałek ma być oddzielnie zawinięty). zapakowane w folię rybki z warzywami układamy w żaroodpornym naczyniu, lub na blaszce. pieczemy 15 minut w 180 stopniach (z termoobiegiem). no i świetnie do tego pasują pieczone ziemniaki
|
|
Powrót do góry |
|
|
kasiape
Baby doll
Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Śro 22:13, 07 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
Jeśli już coś mielę, to mielę sama. Maszyna w szafie stoi. Więc żadne szynki, łopatki itd mi nie straszne Ale co do kurczaka - sama idea jego mielenia do mnie nie przemawia... zresztą podobnie chyba wołowina Wieprzowe mielę nagminnie
|
|
Powrót do góry |
|
|
kasiape
Baby doll
Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Nie 10:30, 25 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
A propos mielenia
Składniki (dla 4 osób)
500 g łopatki PQS
1 duża cebula
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
natka pietruszki
sól
pieprz
350 ml bulionu
Sos pieczarkowy:
350 ml bulionu
150 g pieczarek
1 cebula
2 łyżki mąki
olej
sól
pieprz
Wykonanie
Zmielić mięso w maszynce, połączyć z drobno posiekaną cebulą, jajkiem, bułką tartą, posiekaną natką pietruszki i przyprawami. Z przygotowanej masy formować niewielkie kuleczki, które należy następnie wrzucić do wrzącego bulionu i gotować około 5 minut. Przygotować sos: cebulę posiekaną w drobną kosteczkę i pokrojone w paseczki pieczarki przyprawić i smażyć razem około 5 minut. Dodać bulion, który został po gotowaniu pulpetów. Poczekać do zagotowania, wrzucić pulpety i dusić wszystko jeszcze około 10 minut. Na koniec zagęścić sos mąką. Gotowe pulpety podawać z ryżem lub kaszą.
|
|
Powrót do góry |
|
|
hightower
Baby doll
Dołączył: 01 Wrz 2011
Posty: 48
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 13:43, 26 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
polecam drób grillowany z np. brzoskwinią / ananasem z puchy do tego kasza/ryż, no i oczywiście oliwa + przyprawy jako marynata.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kasiape
Baby doll
Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 21:12, 26 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
Aj aj, z owocami mięska to raczej nie lubię Jakoś wolę bardziej tradycyjnie
|
|
Powrót do góry |
|
|
hightower
Baby doll
Dołączył: 01 Wrz 2011
Posty: 48
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Wto 17:20, 27 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
eee spróbuj, u mnie było podobnie z tym ... ale warto
|
|
Powrót do góry |
|
|
kasiape
Baby doll
Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Pon 21:47, 03 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
Próbowałam I nic
Próbowali mnie przekonać do schabu ze śliwką.... brrr... dzieci tym by można straszyć
|
|
Powrót do góry |
|
|
mariposa
Baby doll
Dołączył: 14 Lis 2011
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Łódź Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 10:41, 24 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
Ja też wypróbuję przepis "pablohoney". Jeszcze nie robiłam pizzy w domu, a zawsze chciałam to zrobić. Szczerze, zawsze obawiałam się wyrabiania ciasta. Ważne jest, żeby dobrze dobrać proporcje, bo w innym przypadku ciężko jest wyrobić ciasto.
|
|
Powrót do góry |
|
|
kasiape
Baby doll
Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
|
Wysłany: Czw 20:20, 24 Lis 2011 Temat postu: |
|
|
Na ciasto do pizzy takiej średniej: dwie szklanki plus dwie czubate łyżki mąki, 200ml wody, szczypta soli, szczypta cukru, pół kostki drożdży. Zawsze się uda
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
|